11 Haziran 2013

Hücre Zarı Oluşumları

Hücre zarının farklılaşması sonucu mikrovilus, sil, kamçı ve yalancı ayak gibi özelleşmiş yapılar oluşur.

Mikroviluslar: Hücre zarının hücre dışına doğru yaptığı , eldiven parmakları şeklinde olan çıkıntılarıdır. Özellikle emilim yapan hücrelerde bulunur. Örneğin ince bağırsak epitel hücreleri.

Silliler: Hücre dışında farklılaşmış küçük kıllar gibidirler. Siller tek hücreliler de besinin ağız boşluğundan alınmasında rol oynar. İnsanda da silli hücre bulunur bu hücreler soluk borusu epitel hücreleridir bunların görevi ise akciğere giden havanın içindeki tozları yakalayıp mukus şeklinde dışarı atmaktır.

Kamçılılar: Genellikle tek hücreliler de bulunur.Görevi hücreye hareket kabiliyeti sağlamasıdır. Örneğin insan sperminde kamçı bulunur ve bu sayede yumurtalığa ulaşması kolaylaşır.

Yalancı Ayaklılıar: Tek hücrelilerin düşmanlarından korunmak ve yer değiştirmek için kullandıkları dışa doğru uzantılarıdır. Bunlara yalancı ayak denmesinin sebebi geçici oluştukları içindir görev bittikten sonra eski haline gelir yada başka yerde rol alır.

0 yorum :

Hücre Zarını Yapısı

Hücre zarı hücreyi dış ortamdan ayıran , dağılmasını önleyen, ona şekil veren ve esneklik kazandıran yağ ve proteinlerden oluşmuş bir zardır.Hücre zarı seçici geçirgendir.Hücreye madde giriş çıkışını kontrol eder.

Hücre Zarının Yapısı:
 Hücre zarı yaklaşık olarak %60 protein, %35 yağ ve %5 oranında karbonhidrattan oluşmuştur.Bu moleküllerin nasıl dağıldığını ve yerleştiğini açıklayan en iyi görüş akıcı mozaik zar modelidir.
Akıcı mozaik zar modeline göre, zarın esas çatısını çift katlı yağ tabakası oluşturur ve bu yağların arasına gömülmüş proteinler vardır, karbonhidratlar ise yağların veya proteinlerin uç kısmına bağlanmıştır.
Karbonhidratlar, proteinlere bağlanarak glikoprotein, yağlara bağlanarak ise glikolipid halini alır.
Hücrelerin birbirlerini tanıması, hormonlar gibi özel maddelerin hücrelere alınması bu yapılar ile sağlanır.




Her hücre türünün hücre zarındaki glikoprotein ve glikolipid dizilimi farklı olduğu için bu sayede hücreye farklı görünüm kazandırılmış olur.
 Hücre zarında seçici geçirgenlik proteinlerden oluşmuş porlar ile sağlanır bu yapılar ile sadece istenilen veya gerekli olan madde alınır. Porlar her zaman açık değildir madde geldiğinde açılır yada kapanır bunun için ATP yani enerji harcanır.










0 yorum :

9 Haziran 2013

Felsefenin Konuları



Felsefe bilgiyi sevmektir ve merakla başlar. Felsefi düşünce ise bu merak sonucu girişilen sorgulama etkinliği ile ortaya çıkar. "Neden" ve "Niçin" sorularını sormak felsefi düşüncenin gelişmesinin temel koşuludur.

Felsefesin konusu genel olarak varlık; bir bütün olarak evren ve insan eylemlerini, yaşamlarını etkileyen her şeydir.

Felsefenin Konuları

  • *Bilgi Felsefesi ( "Bilgi nedir?", "Bilginin kaynağı var mıdır?", "Doğru bilgi var mıdır?" )
  • *Bilim Felsefesi ( "Bilimsel sonuç nedir?", "Neden-sonuç ilişkisinin anlamı nedir?" )
  • *Varlık Felsefesi ( "Varlık var mıdır?", "Varlık hangi cinstedir?", "Evrenin aslı nedir?" )
  • *Metafizik ( "Ölümden sonra hayat var mıdır?", "İlk insan nasıl oluştu?" )
  • *Sanat Felsefesi ( "Sanatta güzel nedir?", "Sanatsal anlatım nedir?" )
  • *Dil Felsefesi ( "Dilin varlık niteliği denir?", Dil gerçeği yansıtır mı?" )
  • *Ahlak Felsefesi ( "Ahlaki eylemin amacı nedir?", "Ahlak yargısının niteliği nedir?" )
  • *Felsefi Antropoloji ( İnsanın ne olduğu, varlık yapısı, evrende ki yeri hakkında sorular )
  • *Siyaset Felsefesi ( "İktidar kaynağını nereden alır?", "Bireyin temel hakları nelerdir?" )
  • *Din Felsefesi ( "Tanrı var mıdır?", "Evren nasıl yaratıldı?" )

Felsefenin temel işlevi her dönemde bilme isteğini karşılama olmuştur. Felsefenin yöntemleri insana akıl yürütmesi için gerekli temelleri hazırlar.

İçimizde üç yan vardır, bunlar; akıl, istek ve iradedir.

0 yorum :

Felsefi Bilgi ile Bilimsel Bilginin Karşılaştırılması



Merhaba arkadaşlar bu yazımızda felsefi bilgi ile bilimsel bilginin karşılaştırılmasını inceleyeceğiz. Felsefi bilgi ile bilimsel bilginin ortak yönleri olduğu gibi farklı yönleri de vardır. Gelin tabloyla birlikte bunları inceleyelim.

Felsefi Bilgi
*Özneldir.
*Olanı ve olması gerekeni söyler.
*Yığılgandır.
*Belirli yöntem yoktur.
*Belirli sistem yoktur.

Bilimsel Bilgi
*Nesneldir.
*Olanı söyler.
*Sonuçları kesindir.
*Birikerek ilerler.
*Belirli bir yöntem ve sistem vardır.

Ortak Özellikleri 
*Her ikisi de evrenseldir ancak felsefe de sorular evrenselken cevaplar özneldir, bilimde her ikisi de evrenseldir.
*Her ikisi de eleştiricidir, yasak bölge yoktur.

0 yorum :

8 Haziran 2013

Canlının temel birimi hücre


Hücre; canlının yapısını oluşturan en küçük yapı birimidir. Hücreler birleşerek yapı ve organları oluşturur. İlk kez hücre 17. Yüzyılın başlarında Robert Hooke tarafından görüntülenmiştir. Hooke kendi yaptığı mikroskopla şişe mantarından aldığı kesiti incelemiş ve orada hücre çeperlerini görmüştür. Gördüğü bu yapılara cellula(hücre) adını vermiştir. Robert Hooke ve sonrasında gelen bilim adamları hücreleri incelemiştir bu buluşla sitoloji biliminin temelleri atılmıştır.
Bazı canlılar tek hücreden oluşurken bazı canlılar ise hücre topluluklarından oluşur. Hücreler bir araya gelerek yapı ve organları oluştura bilirler. Tek hücrelilerde mitoz bölünme üremeyi sağlarken çok hücreli canlılarda büyümeyi sağlar yani çok hücreli bir canlının büyümesi için hücre sayısının artması gerekir.
Hücreler çekirdek yapılarına göre prokaryot ve ökaryot olmak üzere ikiye ayrılır.
  • * Prokaryot hücre: Prokaryot hücreler basit yapılı hücrelerdir. Bu hücre tipinde kalıtsal bilgiyi taşıyan DNA bir çekirdek tarafından çevrilmez sitoplazma da durur. Ayrı bu hücre tipinde zarla çevrili organeli yoktur. Sadece organel olarak ribozom bulunur bunu yanında oksijenli solunum yapan hücrelerde mezozom bulunur eğer hücre fotosentez yapıyorsa klorofiller kloroplast içinde değil sitoplazma içinde dağınık bir şekilde durur. Bakteriler ve arkeler be hücre tipindedirler.
  • *Ökaryot Hücre: Ökaryot hücreler prokaryot hücrelere göre daha gelişmiş yapıdadır. Bu hücre tipindeki kalıtsal bilgiyi taşıyan DNA çekirdek denen yerde bulunur. Bu hücre tipinde mitokondri, kloroplast gibi zarla çevrili organeller bulunur. Bitkisel hücreler köşeli hayvansal hücreler ise yuvarlaktır.

0 yorum :

Canlıların Ortak Özellikleri


Canlı ve cansız varlıkları dikkatlice incelediğimizde aralarından farklılıklar ve benzerlikler olduğunu fark ederiz. Bütün canlılar farklı özelliklere sahiptir fakat bir varlığın canlı olması için gerekli olan on tane özellik vardır işte biz bu özelliklere canlıların ortak özellikleri deriz.
  • *Hareket: Hayvanlar ve insanlar yer değiştirerek aktif hareketli, bitkiler sabit olduklarından pasif hareketlidirler. Bitkiler yönelim ırganım ve nasti gibi çeşitli hareket etme türlerini kullanır.
  • *Duyarlılık: Çevreden gelen fiziksel ve kimyasal etkilerle uyarılma ve onlara tepki davranışları oluşturmaktadır.
  • *Yapısal Benzerlik: Bütün canlılar hücresel yapıdadır ya da hücrelerin birleşmesinden meydana gelmiştir. Hücre canlının en küçük yapı birimidir.
  • *Üreme: Üreme ile nesillerin devam ettirilmesi ve kalıtsal materyallerin gelecek kuşaklara aktarılması sağlanır. Bireylerin hayatının devamı için gerekli değildir. Üreme eşeyli ve eşeysiz olarak ikiye ayrılır.
  • *Beslenme: Yeryüzündeki bütün canlılar enerji üretmek ve yaşamını devam ettirebilmek için beslenirler. Bazı canlılar fotosentez yaparak kendi besinlerini üretirler bazı canlılar ise fotosentez yapan canlıklardan aldığı besinler ile beslenirler.
  • *Organizasyon: Bütün canlılarda vücut yapıkları ve hücreler arasında bir koordinasyon ve düzen vardır. Bir hücre içinde de aynı düzen vardır. Hücredeki organizasyon içindeki bulunan organellerden oluşmuştur.
  • *Solunum: Büyüme gelişme ve yenilenme gibi enerji gerektiren işler için enerji gerekir. Enerji hücrelerde organik besinlerin solunum olayında yıkılmasıyla ortaya çıkar. Solunum oksijenli veya oksijensiz olarak gerçekleşebilir. Solunum sonucu çıkan enerji ATP lerde biriktirilerek sonradan kullanılır. ATP ler hücrenin dışına çıkamaz yani bütün hücreler kendi ATP lerini kendileri üretir.
  • *Büyüme ve Gelişme: Vücudun hacim ve kütlece artmasına büyüme denir. Gelişme ise canlının sahip olduğu organın fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yapabilmesi için erginliğe ulaşmasıdır.
  • *Boşaltım: Bütün hücreler beslenir ve besinleri solunum ile parçalar parçalanan besinlerden çıkan işe yaramayan maddeler boşaltım olayı ile dışarı atılır.
  • *Dolaşım ve Sindirim: Her canlıda olmasa da, birçok canlı tarafından gerçekleştirilen hayatsal bir olaydır. Tek hücrelilerde ve basit yapılı çok hücrelilerde dolaşım sistemi yoktur. Hayvanlarda dolaşım sistemi kalp ve damarlarla sağlanır bitkilerde ise ksilem ve floem borularından yapılan madde akışı ile gerçekleştirilir. Bazı parazit canlılarda sindirim sistemi yoktur bunun için başka bir canlının içinde veya üzerinde yaşarlar ve onların hazır sindirilmiş besinlerini kullanırlar.

0 yorum :

7 Haziran 2013

Biyolojinin Bölümleri

Biyolojini bölümleri
Biyoloji bilimi, bütün canlıları araştırdığından inceleme alanı çok geniştir.
Canlıların tamamının bir bilim insanı tarafından araştırılması imkansıdır. Bu araştırmaları kolaylaştırmak için ve elde edilen bilgileri daha düzenli hale getirmek amacıyla biyoloji alt dallara ayrılmıştır.
Biyolojinin alt dalları
  • Anatomi(Yapı Bilimi):Vücut içyapısının, organların ve sistemlerin yapısal özelliklerinin incelendiği bilim dalıdır.
  • Morfoloji(Şekil Bilimi):Adından da anlaşılabileceği gibi organları sadece şekillerini yani dış görünüşlerini inceler.
  • Histoloji(Doku Bilimi):Dokuların yapısı, işleyişini ve bileşimini inceleyen bilim dalıdır. Anatomiyle karıştırılması olağan bir daldır ama dikkat edilmelidir ki anatomi organları inceler ama Histoloji dokuları inceler.
  • Fizyoloji(Fonksiyon Bilimi): Bir doku, organ veya sistemin işleyişini inceleyen bilim dalıdır.
  • Embriyoloji(Yavru Bilimi):Organizmanın zigot hücresinden ata canlıya benzer hale gelinceye kadar geçirmiş olduğu gelişme olaylarını inceleyen bilim dalıdır. Örneğin; kurbağa larvasının büyüyüp erişkin kurbağa dönüşene kadar olan süreci araştırır.
  • Sitoloji(Hücre Bilimi):Hücrenin yapısını, çeşitlerini ve metabolizmasını inceleyen bilim dalıdır.
  • Genetik(Kalıtım Bilimi):Canlılardaki kalıtsal özelliklerini ve kalıtsal özeliklerin ata canlıdan yavru bireye nasıl aktarıldığını inceler.Kalıtsal bilginin canlıya nasıl yansıdığını ve her bir parçasının amacının araştırır.
  • Moleküler Biyoloji:Hücredeki önemli moleküllerin yapılarını ve işleyişini inceler.Örneğin; bir bitki hücresinde karbondioksitin ve suyun nasıl glikoza çevrildiğini araştırır ve eldi ettiği sonuçlarla diğer olayları bağdaştırır.
  • Ekoloji(Çevre Bilimi): Canlı bireylerin çevre ile ilişkilerini ve çevre üzerindeki etkilerini inceleyen bilim dalıdır.
  • Taksonomi(Sınıflandırma Bilimi): Biyolojinin canlıların benzer yönlerine göre sınıflandıran bilim dalıdır.Örneğin İnsan omurgalılar sınıfının memeliler bölümünde bulunur




0 yorum :

Felsefe Notları



Bilgi konusunda sana verilenle yetinmediğin zaman, araştırma yaptığın zaman, kendi cevaplarına ulaşmaya çalıştığın zaman felsefe yapmış olursun. Felsefe sorgulama sanatıdır, felsefe özneldir.

  • *Doğa filazofları ilk filazoflardır, doğayı ve evreni anlamaya çalışmışlardır. Arkhe'yi araştırırlar.
  • *Felsefenin kökeni insanın merak duygusudur.
  • *Felsefe soru sorma dinamizmine bağlıdır, "neden" felsefenin temel sorusudur.
  • *Phillia + Sophia = Sevgi + Bilgi > Bilgiyi sevmek. Felsefe bundan oluşur.
  • *Thales'e göre evrenin ana maddesi sudur. Thales felsefenin babası kabul edilir.Onunla başlayan felsefi düşünce doğa yada varlık felsefesi olarak değerlendirilir.
  • *"Arkhe" evrende ki ilk şey, ana madde anlamına gelir.
  • *Felsefe Yunanca'da "bilgelik sevgisi" ve "hikmet arayışı" anlamına gelir.
  • *Felsefe ile uğraşan kimselere filazof denir.
  • *Felsefe var olanların varlığı, anlamı ve nedeni üzerine sorularla ortaya çıkmıştır.
  • *Felsefenin temel sorunları ilk çağ Yunan düşünürleri tarafından ortaya konmuştur.
  • *Felsefenin tanımı çağdan çağa, filazoftan filazofa değişmektedir.
  • *Hikmet bilgelik anlamına gelen Arapça bir sözcüktür. Hikmet bilgiden farklıdır.
  • *Hikmet yani bilgelik insanın kendisine yeten, bilinçli bir varlık olmasını, yaşamın en yüksek amaçlarını kavramasını, eylemlerinde bilginin tol oynamasını öngören durumdur. Bilge insan var olan her şeyi akılla yargılayıp yorumlar.
  • *Hikmet felsefenin temelidir. Ancak ikisi aynı şey değildir. Felsefe hiçbir zaman hikmet gibi derin bir bilgite ulaşıp son noktayı koyamaz.
  • *Filazoflar hikmet sahibi değildirler, ona ulaşmaya çalışırlar.

Felsefe ile ilgili diğer notlara aşağıda ki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  1. 1. Felsefi bilgi ile bilimsel bilginin karşılaştırılması.
  2. 2. Felsefenin konuları.
  3. 3. Felsefe de sorular neden cevaplardan daha önemlidir?
  4. 4. Felsefi bilginin nitelikleri.
  5. 5. Bilgi Felsefesi.
  6. 6. Bilginin kaynağı konusunda ki farklı yaklaşımlar.
  7. 7. Varlık Felsefesi.
  8. 8. Ahlak Felsefesi.
  9. 9. Sanat Felsefesi.
  10. 10. Din Felsefesi.
  11. 11. Siyaset Felsefesi.
  12. 12. Bilim Felsefesi.
Yukarıda ki konular müfredat sırasına göre gitmektedir ve konular hakkında ki her türlü notu içermektedir.

0 yorum :