11 Haziran 2013

Hücre Zarını Yapısı

Hücre zarı hücreyi dış ortamdan ayıran , dağılmasını önleyen, ona şekil veren ve esneklik kazandıran yağ ve proteinlerden oluşmuş bir zardır.Hücre zarı seçici geçirgendir.Hücreye madde giriş çıkışını kontrol eder.

Hücre Zarının Yapısı:
 Hücre zarı yaklaşık olarak %60 protein, %35 yağ ve %5 oranında karbonhidrattan oluşmuştur.Bu moleküllerin nasıl dağıldığını ve yerleştiğini açıklayan en iyi görüş akıcı mozaik zar modelidir.
Akıcı mozaik zar modeline göre, zarın esas çatısını çift katlı yağ tabakası oluşturur ve bu yağların arasına gömülmüş proteinler vardır, karbonhidratlar ise yağların veya proteinlerin uç kısmına bağlanmıştır.
Karbonhidratlar, proteinlere bağlanarak glikoprotein, yağlara bağlanarak ise glikolipid halini alır.
Hücrelerin birbirlerini tanıması, hormonlar gibi özel maddelerin hücrelere alınması bu yapılar ile sağlanır.




Her hücre türünün hücre zarındaki glikoprotein ve glikolipid dizilimi farklı olduğu için bu sayede hücreye farklı görünüm kazandırılmış olur.
 Hücre zarında seçici geçirgenlik proteinlerden oluşmuş porlar ile sağlanır bu yapılar ile sadece istenilen veya gerekli olan madde alınır. Porlar her zaman açık değildir madde geldiğinde açılır yada kapanır bunun için ATP yani enerji harcanır.










0 yorum :